Bambun suosio kasvaa vuosi toisensa jälkeen, ja kasvista kerrotaan monia uskomattomia tarinoita. Mutta onko totta, mitä he sanovat bambuista? Kasvaako se todella 1 metri päivässä? Onko bambu peräisin Kiinasta? Tältä sivulta löydät kaikki tosiasiat bambusta!

1. Mikä on sanan ”bamboo” alkuperä?

Sana Bamboo on peräisin malaiji-sanasta ” Mambu ”. Malaiji on Malesian ja Indonesian kansallinen kieli. 1500-luvun lopulla (1590-1600) hollantilaiset nimittivät sen ” Bamboesiksi ”, minkä jälkeen se sai uuslatinanimen ” Bambusa ”.

Bambu kokko

Bambu kokko

Jotkut väittävät, että alkuperäinen malajalainen sana oli ” Bambu ”, muistuttaen ääntä, jonka se antaa, kun bambu räjähtää avotulessa. Kun bambua kuumennetaan, suljettujen onttojen sisäkammioiden ilma laajenee ja aiheuttaa räjähtävän bam-puomin äänen .

2. Onko bambu puu tai ruoho?

Bambu kuuluu monivuotisen ikivihreä ruohoperheen Poaceae (Gramineae) Bambusoideae-alalajiin. Se oli saksalainen kasvitieteilijä Charles Kunth, joka julkaisi ensimmäisen taksonomisen löydöksensä vuonna 1815. Kaikista ruohoista bambu on suurin ja ainoa, joka voi monimuotoistua metsään .

Vaikka bambu on ruoho, monet suuremmista puumaisista bambulajeista ovat ulkomuodoltaan hyvin puumaisia ​​ja niitä kutsutaan usein ”bambupuiksi”. Heinän ja puun välillä on kuitenkin muutamia olennaisia ​​eroja.

Bambupuut

Sekoitettu metsä bambu- ja puiden kanssa. Voitko kertoa mikä on mikä?

Bambuista puuttuu verisuoninen kambiumkerros ja meristeemisolut juuston yläosassa (varsi). Verisuonikambium on jatkuvasti kasvava puun rungon kuori alla oleva kerros, joka lisää puun halkaisijaa vuosittain. Meristemisolut tekevät puusta kasvavan vuosittain korkeammaksi.

Toisaalta bambu eivät lisää halkaisijaa tai korkeutta . Yksi bambujuoksu saavuttaa täyden korkeuden vain yhdellä kasvukaudella. Sitten se jatkuu useita vuosia lisäämällä vähitellen sivuhaarojen ja oksien lukumäärää, mutta kumpikaan ei kasvaa leveämmäksi tai pidemmäksi.

Toinen tärkeä ero on, että bambuilla ei ole kuorta kuin puilla, heillä on suojaavat lehdet huokosen ympärillä (huokosvaipat) varhaisessa kehitysvaiheessaan.

3. Missä bambu kasvaa?

Bambuisia esiintyy kotoisin viidellä mantereella: Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Toisin sanoen  kaikilla mantereilla Antarktista ja Eurooppaa lukuun ottamatta on bambua . Sattumalta kaikilla mantereilla, paitsi Etelämantereella ja Euroopassa, on timantteja.

Bambu kasvaa Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ja ulottuu niin pitkälle pohjoiseen kuin Yhdysvaltain eteläosa tai Kiinan keskiosa ja jopa etelään Patagonia. Ne kasvavat myös Pohjois-Australiassa.

Bambujakaumakartta

Alkuperäisten bambujen jakelu ympäri maailmaa

Bambua esiintyy luonnollisesti sekundaarisena kasvillisena metsissä, mutta joissakin tapauksissa ne ovat hallitseva kasvillityyppi. Näin on Koillis-Intiassa, jossa bambu kattaa tuhansia neliökilometrejä, ja Itä-Afrikan vuoristoalueilla.

Bambu voivat sietää myös ääriolosuhteita, joita useimmat kasvit eivät pysty. Jotkut lajit voivat kasvaa merenpinnasta 4000 metriin Andissa ja Himalajassa kestäen selvästi alle -20 ° C.

4. Kuinka monta bambulajia siellä on?

Bambusoidaea-alalaji koostuu sekä puumaisista että nurmikasveisista bambuista, joissa on yhteensä 1575 tunnistettua lajia 111 eri sukussa.

Tyypit bambua

Eri bambulajien lajit

Noin 100 lajia käytetään kaupallisesti, joista 20 luokitellaan ensisijaisiksi lajeiksi niille, jotka haluavat aloittaa bambuistutuksen. Näiden kaupallisesti tärkeiden lajien lisäksi taimitarhoissa kasvatetaan monia houkuttelevia koriste-bambuja maisemanhoitotarkoituksiin.

5. Kuinka nopeasti bambu kasvaa?

Bambukasvun mittaaminen

Bambu koostuu monista eri lajeista, joilla kaikilla on ainutlaatuiset kasvunopeudet ja ominaisuudet. Sanonta, että bambu kasvaa yhden metrin päivässä, on harhaanjohtava, koska kaikki bambulajit eivät kasva niin nopeasti. Siksi on aina määritettävä lajit.

Tämän jälkeen Guinness World Records toteaa, ettämaailman ennätystä nopeimmin kasvavasta kasvista maan päällä kuuluu tiettyyn bambulajiin, joka kasvaa jopa 91 cm: iin (35 ”) päivässä, mikä on melkein 4 cm (1,5”) tunnissa tai nopeudella 0,00003 km / h (0,00002 mph).

Nämä kasvunopeudet voidaan todeta kuvauskaudella ja optimaalisten maa- ja ilmasto-olosuhteiden ollessa läsnä. Esimerkiksi alla olevassa videossa mainitaan kiinalaisen Moso-bampoon ( Phyllostachys edulis ) jopa 1 metrin päivässä kasvuvauhti . Toinen bambulaji, jolla on ilmoitettu olevan uskomattoman nopea kasvuvauhti, on Madake-bambu ( Phyllostachys bambusoides ).

6. Kuinka suuri bambu kasvaa?

Yrttibambu ovat yleensä pieniä ja muistuttavat ruohoa ja ovat vain muutaman senttimetrin korkeita, kun taas puiset bambuot (lajista riippuen) voivat kasvaa jopa 30 m korkeiksi ja 20 cm halkaisijaltaan, minkä vuoksi ne sekoitetaan usein ”puiksi”. . Bambu laji Dendrocalamus sinicus pidetään suurin bambu maailman saavuttaa 40 m korkea ja 30 cm halkaisijaltaan.

7. Bambu selviytyi Hiroshimasta

Erinomainen esimerkki bambujen sietokyvystä on se, että se oli  ainoa kasvi, joka selvisi Japanin Hiroshimassa vuonna 1945 suoritettujen atomipommitusten säteilystä . Polttava lämpö tuhosi kaikki puut ja muun kasvien elämän, lukuun ottamatta yhtä bambulehtoa. Lehto on sittemmin poistettu, mutta lehdistä peräisin olevat kivet säilyvät Hiroshiman museossa.

8. Johtaako bambu sähköä?

Hehkulamppu bambufilamentilla Yhdysvaltain historian kansallismuseossa

Alle vuoden kuluttua siitä, kun hän oli kehittänyt ensimmäisen käytännöllisen hehkulampun (1880), Thomas Edison suunnitteli uuden version, jolla oli kaikki modernin hehkulampun olennaiset ominaisuudet; evakuoidussa lasisipulissa oleva hehkulanka ruuvialustalla.

Kriittisin tekijä oli oikean materiaalin löytäminen hehkulankalle, hehkulampun sisältä oleva osa, joka hehkuu, kun sähköherukka johdetaan sen läpi. Edison testasi yli 1 600 materiaalia, mukaan lukien kookoskuitu, siima, jopa hiukset työntekijän partasta.

Lopulta Edison päätyi käyttämään bambukuitua filamenttiin. Edison ja hänen tiiminsä huomasivat, että hiilihapottuneella bambu kykeni johtamaan sähköherukkaa ja että se voi kestää yli 1200 tuntia enemmän kuin mikään muu materiaali tuolloin.

Tutkijat ovat perustaneet hänen työnsä ja ovat nyt huomanneet, että bambuhiili on luonnollinen ”nanoputki”, joka voi johtaa sähköä erittäin ohuena kalvona, joka on syntynyt lasin tai piisubstraatin pinnalle.

9. Onko Lucky Bamboo todella bambu?

Onnekas bambu

Äärimmäisen suosittu koristehuonekasvi, jonka uskotaan tuovan positiivista energiaa ja vaurautta niille, jotka sijoittavat sen taloon tai toimistoon, ei oikeastaan ole bambu!

Onnekas bambu, joka on peräisin Afrikan mantereelta, viljellään laajasti Kiinassa ja Taiwanissa ja viedään maailmanlaajuisesti. Toisin kuin oikeat bambu, onnekas bambu kasvaa erittäin hitaasti noin 10 cm vuodessa. Varret myydään yleensä, kun ne ovat 10–100 cm korkeita.

Vaikka sana ” bambu ” esiintyy tämän kasvin yleisnimessä, sen taksonominen järjestys on täysin erilainen kuin todelliset bambu. Lucky Bambon kasvitieteellinen nimi on Dracaena braunii (tunnetaan myös nimellä Dracaena sanderiana ).