Bambua kuvataan usein erittäin kestäväksi, mutta tämä viittaa ensisijaisesti bambukasvien kestävään kasvuun eikä niinkään bambuvarjojen kestävyyteen.

Oikea käyttö, käsittely, ylläpito ja hoito voivat varmistaa erinomaisen kestävyyden, koska yli 200-vuotiaita bamburakenteita on olemassa, mutta on tärkeää, että loppukäyttäjälle tiedotetaan asianmukaisesti hyödyntääkseen bambutuotteitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä on bambu?

Bambukuuluu ruohoperheeseen eikä sillä ole samoja ominaisuuksia kuin tavallisella puulla. Maailmanlaajuisesti tunnetaan noin 130 ruohomaista ja 1 450 puumaista bambulajia.

Bambu on anatomisesti ja morfologisesti hyvin erilainen kuin normaalit puut. Bambustamulla on varsi, oksat ja lehdet, mutta vertailu puihin loppuu. Bambu on ontto, siinä ei ole kuorta tai vuosirenkaita, eikä sen halkaisija kasva kasvien vanhetessa.

Bamboestammen Oogsten

Bambuvarret kasvavat keskimäärin 25 cm päivässä ja saavuttavat maksimikorkeutensa vain 6–7 kuukaudessa (jotkut trooppiset bambulajit kasvavat 30–40 metriin).

Bambuvarret ovat kypsiä ja valmiita satoa varten 3–6 vuodessa, minkä jälkeen uudet bambuversot kehittyvät luonnostaan. Koska hämmästyttävä kasvuvauhti, sen1001 erilaista käyttöä, ja sitä, että bambukasveja syntyy jatkuvasti uudelleenistuttamatta, sitä pidetään erittäin kestävänä luonnonvarana.

Onko bambu kestävä?

Toisin kuin muut puulajit, kuten teak, bambu ei sisällä myrkyllisiä kerrostumia, jotka voivat auttaa estämään biologista hajoamista, joten käsittelemättömien bambupylväiden luonnollinen kestävyys on heikko. Useimmilla lajeilla alle 2 vuotta ja 4–7 vuotta ihanteellisissa olosuhteissa (ilman altistumista auringolle ja sateelle). Siksi bambustappien säilyttäminen on välttämätöntä sen käyttöiän pidentämiseksi.

Bambua sisältävät suuret tärkkelysmäärät tekevät siitä erittäin houkuttelevan muotille ja sienille, termiiteille ja jauhepostikuoriaisille. Ne aiheuttavat paljon vaurioita kuivauksen, varastoinnin ja sitä seuraavan käytön aikana. Bambuilla on myös vähäisiä määriä vahoja, hartseja ja tanniineja, mutta yhdelläkään näistä ei ole tarpeeksi toksisuutta parantaa sen luonnollista kestävyyttä.

Alhaisen luonnollisen kestävyyden vuoksi bambukengät on käsiteltävä mahdolliselta hyönteisten saastumiselta heti sadonkorjuun jälkeen. Yksi käytetyimmistä ja tehokkaimmista säilöntämenetelmistä on bambukuitujen kyllästäminen booraksi- tai boorihappmineraalien seoksella.

Kun kaikki bambukuitujen luonnolliset sokerit on korvattu suoloilla, ne tulevat immuuneiksi hyönteisille. Käsiteltyjen bambustappien käyttöikä on vähintään 50 vuotta olettaen, että ne eivät ole suorassa kosketuksessa auringon, sateen tai maaperän kanssa.

Loppukäyttäjä vaatii ylimääräistä huoltoa käyttäessään bambu sauvoja ulkokäyttöön. Tätä käsitellään paljon yksityiskohtaisemmin tämän artikkelin viimeisessä osassa.

Miksi bambuhalkeaminen?

Tärkeä bambuominaisuus on tapa reagoida erilaisiin lämpötilan tai kosteuden muutoksiin, koska tämä voi johtaa halkeamiin tai halkeamiin bambupalassa. Ymmärtääksemme miksi näin tapahtuu, meidän on tarkasteltava bambua.

1. Bambon anatomia

Bambu on anisotrooppinen materiaali, ts. Ominaisuudet pitkittäissuunnassa ovat täysin erilaisia ​​kuin poikittaissuunnassa. Pituussuunta on tehty bambu-selluloosakuiduista, jotka ovat vahvoja ja jäykkiä. Poikittaissuunnassa bambu koostuu pääasiassa ligniinistä, joka on pehmeää ja haurasta. Siksi bambu on yksipuolinen vahvistettu komposiitti, jolla on suhteellisen pieni tangentiaalinen kapasiteetti.

Solmujen kutistuminen on 4 x korkeampi kuin sisäosien kutistuminen (ontto osa kahden solmun välillä). Tämä voi johtua suuremmasta määrästä vahvistettuja kuituja, jotka ovat tavanomaisia ​​sisäosissa, mutta vähemmän solmuissa.

Koska anatomisessa rakenteessa ja tiheydessä on eroja, tangentiaalisessa kutistuksessa on suuri ero huokoisen seinän sisäosasta (10%) ulkoosaan (15%). Siten tangentiaalinen kutistuminen on suurempi seinän ulkopinnoissa kuin sisäosissa, mikä voi johtaa halkeamiseen.

2. Bambun tasapainoinen kosteuspitoisuus

Bambu on hygroskooppinen materiaali, joka tarkoittaa, että se imee kosteuden ympäristöön tai ympäristöön, kunnes tasapaino saavutetaan. Kosteuspitoisuus vaihtelee siten ympäröivän ilman ominaisuuksien mukaan.

Vesi pidetään bambu kahdella tavalla; vapaa vesi, joka pysyy soluonteloissa, ja sitoutunut vesi, joka pysyy itse soluseinämissä. Juurruseinän kosteuspitoisuus on korkeampi sisäosassa kuin ulommassa osassa. Solmuilla on alhaisemmat arvot kuin internodeilla. Nämä erot voivat olla jopa 25%.

Kuivauksen aikana bambu menettää vapaata vettä, kunnes sen kosteuspitoisuus on noin 15%. Bambu kutistuu, jos jäljellä oleva vesi johdetaan ulos, mutta bambu voi turvota uudelleen kuivumisen jälkeen, kun kosteus otetaan talteen ympäröivän ilman suhteellisesta kosteudesta.

Siksi bambu kutistuu ja turpoaa suhteellisen kosteuden muutosten mukaan. Halkeamia ja halkeamia voi sitten esiintyä äkillisen kuivumisen ja suoran altistumisen aiheuttamalle stressille.

Miksi Bamboo sää?

Aivan kuten kaikki muutkin ulkotiloihin käytettävät puutuotteet, bambu sääntyy ajan myötä.

Altistuneen bambun säänkestävyys tapahtuu eri ilmasto-olosuhteiden, kuten lämpötilan ja suhteellisen kosteuden, välisen vuorovaikutuksen seurauksena.

Altistuneen bambun toistuva kostutus ja kuivaaminen aiheuttaa pieniä halkeamia bambun pintaan. UV-säteet aiheuttavat selluloosakerroksen hajoamisen, ja lopulta tuuli- ja pölyhiukkasilla on hiekkapuhallusvaikutus bambu pinnalle. Kaikkien näiden tekijöiden yhdistelmä varmistaa ulkona olevien bambutuotteiden sään.

Bambu on luonnollinen materiaali ja halkeamia tapahtuu, koska ilmasto ja ympäristö vaikuttavat suuresti bambuputkiin. Kun lämpötila nousee ja kosteus laskee, putket voivat kuivua sisään, mikä aiheuttaa painetta polvien välissä. Kun näin tapahtuu, putket kasvusuunnassa kuivuvat aiheuttaen niiden kutistumisen. Se on luonnollinen prosessi, jota ei voida välttää. Altistuneen bambun sään syntyminen johtuu eri ilmasto-olosuhteiden, kuten lämpötilan ja suhteellisen kosteuden vaihteluista, vuorovaikutuksesta. Bambutikut imevät luonnon likaa, ts. että keltainen väri saa pinnoitteen noin 1 vuosi, ja muuttuu vaaleammaksi ja joskus mustemmaksi.
Jos asut paikassa, jossa on enemmän pilaantumista ilmassa, voi tapahtua, että bambu pimenee nopeammin mustilla merkinnöillä

Altistuneen bambun toistuva kostutus ja kuivaus luo pieniä halkeamia bambun pinnalle. UV-säteet aiheuttavat selluloosakerroksen hajoamisen ja lopuksi tuuli- ja pölyhiukkasilla on hiekkapuhallusvaikutus bambun pinnalle. Kaikkien näiden tekijöiden yhdistelmä varmistaa ulkona olevien bambutuotteiden sään.
Kuinka ylläpitää ja hoitaa bambupylväitä
Ennen kuin suojaat bambupylväsi sään ja halkeamien varalta, on tärkeää tietää muutama perussääntö bambu-aineilla työskenneltäessä:

Pinnoitteen poistaminen bambusta. Jos sinulla on jo raitoja, jotka tarvitsevat virkistävää, voit ostaa ”Grey-go off” -tuotteen, joka voi poistaa harmahtavan ilmeen.

Voit estää bambun muuttumasta nopeasti harmaaksi lopettamalla bambuöljyllä tai jollakin muulla hoito- ja ylläpitotuotevalikoimamme tuotteella täällä: https://bambusta-eko-tuotteita.fi/product-category/maintenance-products