Bambu on uusiutuva luonnonvara, josta on viime vuosina tullut yksi tärkeimmistä vaihtoehdoista trooppisille lehtipuille. Nähdessään bambulattioita, keittiönkaappeja tai leikkuulaudoja saatat ihmetellä, kuinka pyöreät ontot bambuvarret jalostetaan kiinteiksi bambuhöyliksi?

On tärkeää huomata, että valmistettu bambu voidaan jakaa kahteen pääryhmään; ” laminoitu bambu ” ja ” nauhakudottu bambu ” (tai näiden yhdistelmä). OSB: n, MDF: n, lastulevyn, mattolevyjen jne. Kaltaiset paneelit valmistetaan myös bambukuidusta ja bambulastuista, mutta nauhoista (laminaatti) tai säikeistä (nauha kudotut) valmistetut paneelit ovat ylivoimaisesti eniten käytettyjä Euroopassa.

Laminoitu bambu

Bambu poikkileikkaus

Laminoitu bambuvaneri on valmistettu tasaisista suorakulmaisista bambuliuskoista, jotka on leikattu bambuvarresta. Nämä liuskat tai ”säleet” liimataan sitten yhteen joko vaakasuoraan (tavallisesti puristettu) tai pystysuoraan (sivupuristettu).

Bambu-paneelien rakenne

Koska laminoidut bambupaneelit koostuvat yksittäisistä nauhoista, niissä on vähemmän turpoamista ja kutistumista kuin massiivipuupaneeleissa. Bambuvanerin rakennetavalla on kuitenkin vaikutusta sen lujuuteen, joustavuuteen ja vakauteen.

Esimerkiksi 1-kerroksinen laminoitu bambupaneeli hajoaa leveydeltään helpommin kuin 3-tai 5-kerroksinen paneeli. 5-kerrospaneelit ovat myös vakaampia kuin 1-tai 3-kerroksiset paneelit, ja ovat vähemmän alttiita vääntymiselle. Yleissääntönä on, että mitä enemmän kerroksia, sitä vakaampi bambupaneeli on.

Kerrosten lukumäärä ja rakenne ovat tärkeitä myös bambulevyn ulkonäön kannalta. Esimerkiksi tavallisella puristetulla bambuvanerilla on hyvin näkyvät solmut, mikä johtaa erittäin dramaattiseen ulkonäköön. Kerrosten lukumäärä voi olla tärkeä käytettäessä bambuvaneria sovelluksissa, joissa sivut ovat näkyviä, kuten portaiden kulutuspöydät, pöydät, keittiön yläosat, kaapit jne.

Moso bambuistutus

1) Bambu sadonkorjuu

Moso bambuPhyllostachys edulis ), on valittu bambulaji valmistettujen bambulevyjen valmistukseen. Tämä kiinalainen bambu tunnetaan vaikeimpana bambulajina maailmassa, ja se kasvaa keskimäärin jopa 20 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 10 cm.

Bambuvarsi saavuttaa maksimikorkeutensa vain muutamassa kuukaudessa, eikä se saa kasvaa pitemmäksi tai paksummaksi ajan myötä. Seuraavien 4 vuoden aikana kuidut ”kirkastuvat” ja saavat poikkeukselliset mekaaniset ominaisuutensa kovuuden, lujuuden ja tiheyden suhteen.

Aikuiset, 4-5 vuoden ikäiset bambuvarret voidaan ottaa uudestaan ​​bambuistutuksesta vuosittain, kun taas uusia versoja ilmaantuu maasta. Bambu on siksi erittäin kestävä luonnonvara, jota ei tarvitse istuttaa uudelleen sadonkorjuun jälkeen. Tämä on tietysti suuressa ristiriidassa trooppisten lehtipuiden kanssa, jotka vaativat usein 50–100 vuotta kypsyyden saavuttamiseen.

Tuoreet leikatut Moson bambu sauvat

2) Bambu sauvojen valitseminen

Bambu-navat, joiden keskimääräinen halkaisija on 9 cm, valitaan muokattujen bambu-tuotteiden valmistukseen. Ne leikataan 250 cm: n pituisiksi.

 

Bambujakaja

3) Bambustappien halkaisu

Bambu navat asetetaan erityiseen koneeseen, joka muuntaa ne raa’iksi bambu säleiksi. Navat työnnetään metallisen ”halkaisijan” (veitset tähtimuodossa) läpi, kunnes koko varsi leikataan säleiksi.

Karkeat bambu säleet

 

Hioma bambu säleet

4) Bambuhihnojen suunnittelu

Bambu- säleiden muoto ja rakenne ovat alun perin edelleen hyvin epäsäännölliset. Vihreän ulkokerroksen ja sisäisten solmujen poistamiseksi säleiden höyläys on mitat 22 x 6 mm.

Keitetyt bambu säleet

5) Kiehuvat bambu säleet

Suojaaksesi bambua tulevilta hyönteisten hyökkäyksiltä tai sieniltä, ​​säleitä keitetään vetyperoksidissa ± 7 tuntia. Tällä käsittelyllä on lisäetu, että se valkaisee nauhat, mikä johtaa tasalaatuiseen luonnolliseen väriin.

Hiilitetyt bambu säleet

6) hiilestäminen

Valinnaisesti bambukaistat hiiletään korkeapainesäiliössä useita tunteja. Lämmön ja paineen yhdistelmä vapauttaa luonnollista tärkkelystä bambuliuskoissa, mikä antaa sille tyypillisen ruskean karamellivärin.

Hioma bambu säleet

7) Kuivaus ja hionta

Keittämisen / hiilentämisen jälkeen bambuliuskoja kuivataan uunissa noin 5 päivän ajan, kunnes niiden kosteuspitoisuus on noin 8-10%. Kuivattuaan bambuliuskat hiotaan lopulliseen 20 x 5 mm -mittaansa.

Bambu säleiden valitseminen

8) Bambuliuskojen laadunvalvonta

Kun bambuliuskat on käsitelty, kuivattu ja hiottu, ne tarkistetaan viimeisen kerran niiden värin ja laadun suhteen, ennen kuin ne jalostetaan paneeleiksi.

Bambu paina

9) Pelkkä painettu

Kuten aiemmin mainittiin, bambu nauhat voidaan liimata yhteen joko vaaka- tai pystysuunnassa. ”Tavallisesti puristetussa” paneelissa bambu nauhat puristetaan yhteen ylöspäin. Tuloksena on 1-kerros, jossa bambu-solmujen kuvio ja ominaisuudet ovat selvästi näkyvissä.

Tavallisesti puristetun bambuvanerin paksuus on 5 mm. Paksempien paneelien valmistamiseksi eri kerrokset liimataan yhteen (yleensä poikittain).

Pelkkä puristettu bambu

 

Bambu paina

10) sivu painettu

”Sivupuristussa” paneelissa bambu nauhat puristetaan yhteen pystysuunnassa. Tuloksena on 1-kerros, jossa bambu-solmujen kuvio ja ominaisuudet eivät ole selvästi näkyvissä.

Sivupuristetun bambuvanerin paksuus on 20 mm. Paksujen paneelien tai palkkien valmistamiseksi useita kerroksia liimataan yhteen.

Sivupuristetut bambulevyt

 

Bambuvannesaha

11) Leikkaaminen kokoon

Vannesahaa käytetään muuntamaan 20 mm: n sivupuristettu vaneri ohuemmiksi paneeleiksi. Tällä tavalla yksittäisiä arkkeja voidaan käyttää 3-5-7- tai 9-kerroksisten bambulevyjen rakentamiseen.

 

Hionta bambuvaneria

12) Hioma

Hiominen on viimeinen vaihe tuotantoprosessissa täysin tasaisen ja sileän pinnan aikaansaamiseksi.

Laadunvalvonnan bambu paneelit

13) Laadunvalvonta

Kaikki bambupaneelit tarkistetaan viimeisen kerran tuotantovirheiden varalta pakkaamisen aikana.

 


Kudottu bambu

Sidotulla kudotulla bambusta kudotaan bambua suurelta osin samoilla vaiheilla kuin laminoidussa bambussa, paitsi että nauhat eivät ole liimatut yhteen vaaka- tai pystysuunnassa. Sen sijaan käytetään raa’ita bambulankoja, jotka puristetaan korkeassa paineessa uuden ”komposiittimateriaalin” luomiseksi.
Strand-kudottu bambu

Kudotun bambulangan tiheys on paljon korkeampi kuin laminoidun bambu: 1200 kg / m3 700 kg / m3 sijasta. Tämä tekee nauhakudotusta bambua myös paljon kovemmaksi kuin laminoitu bambu, jonka Janka-kovuus on 2800 lbf 1380 lbf: n sijasta.

Bambusta nauhakudottu ulkonäkö on täysin erilainen kuin bambuvanerilla. Strand-kudottu bambu näyttää samanlaiselta kuin puu sen liekitetyllä rakenteella ja bambu-solmuilla, jotka tulivat käytännössä näkymättömiksi.

Kone bambu säleiden murskaamiseen

1) nauhoista säikeisiin

Bambuliuskojen keittämisen tai hiilentämisen jälkeen, kuten aiemmin on kuvattu vaiheessa 5-6, nauhat murskataan karkeiksi kuitumaisiksi bambu säikeiksi.

Bambu säikeet

 

 

Kyllästävät bambulangat

2) Bambulankojen kyllästäminen

Bambulangat kyllästetään liimalla ennen niiden asettamista puristimeen.

Teollinen bambupuristin

3) Pakkaaminen

Bambulangat laitetaan massiiviseen teollisuuspuristimeen ja puristetaan paineella 2500 tonnia.

Strand-kudotut bambulevyt

 

Strand-kudotut bambu lankut

4) Leikkaaminen kokoon

Strand-kudottuja bambulevyjä on saatavana enintään 20 mm paksuisina, muuten niistä tulee liian raskaita. 30–40 mm paksut paneelit sahataan pienempiin, enintään 10–30 cm leveisiin laudoihin. Nämä bambu lankut voidaan sitten jalostaa bambu lattia, kansi tai sivuraide.

Kiinnostaako myös työskennellä suunnitellun bambu kanssa? Tilaabambu paneelit tänään verkkokaupassamme!