Bambu on yksi hyödyllisimmistä kasveista, koska sitä voidaan käyttää talojen, ansojen, häkkien, huonekalujen, työkalujen, aseiden, siltojen, lautojen, tornien, aitojen, vesipyörien, kasteluputkien ja tuhansien muiden esineiden valmistukseen. Haasteena on kuitenkin oppia yhdistämään nämä bambuversot.

Bambupylväät   voidaan liittää mihin tahansa perinteisiin kiinnitysnippiin, kuten neliön kiinnitys, pyöreä kiinnitys, diagonaalinen kiinnitys, leikkausköysi, jalustan kiinnitys, lattiakiinnitys tai tikkaiden kiinnitys. Mutta on myös edistyneempiä tekniikoita bambukeppien yhdistämiseen tai sitomiseen tikkujen tai pidikkeiden avulla, joista esitetään joitain esimerkkejä alla.


 

Porattu buzz

1.   Yksi yksinkertaisimmista bambu-niveistä on porattu ripset. Solmun yläpuolelle leikataan pystysauva ja reikä porataan navan läpi, juuri solmun alapuolelle. Sitten poikittainen napa kiinnitetään seisomaan kiinnittämällä reikä. Suurimman lujuuden saavuttamiseksi poikittaisen navan solmu tulee asettaa pystyyn. Kiinnitys poikittaisen solmun molemmille puolille estää bambu-napojen vaihtamisen.

2.   Puoliksi taivutettu lankakappale (tai improvisoitu puinen neula) helpottaa langankierrejä poratun reiän läpi, etenkin viimeisen tai kahden kulun, kun reikä on jo pakattu useilla langoilla.

3.   Tässä on valmis liitos, joka osoittaa kuinka bambu-kiinnikkeet valmistetaan poikittaisnapaisen solmun molemmille puolille. Sidonta on valmistettu kynttiläkoukulla seisovan ympärillä ja neliömäisellä solmulla. Ripsien sitominen jokaisen poratun reiän ympärille on hieno tapa vahvistaa niveltä ja auttaa estämään bambu-napojen halkeamista.

4.   Porattua liitosta voidaan käyttää myös yhdistämään poikittaisen navan pää pystyyn, kuten yllä on esitetty. Tätä sovellusta varten ripset tulisi sitoa pystyssä olevan solmun yläpuolelle. Kun poikittaiskappale painetaan alas, kiristetään bambuosat yksinkertaisesti edelleen, kun ne täyttävät solmun suuremman halkaisijan. Tämä on yksi bamburakentamisen perusperiaatteista; Ottaa solmut työskennellä sinulle estää liukumista.

5.   Porattuja bambuvarusteita voidaan käyttää yhdistämään useampi kuin yksi poikittainen napa pystyyn, mikä on hieno tapa luoda bambukehyksiä.

6.   Porattua kiinnitystä käyttämällä kaksi poikittaissauvaa voidaan yhdistää pystysuoraan suorassa kulmassa kulma-liitoksen muodostamiseksi.

7.   Porattuja ripsiä on käytetty yhdistämään kolme poikkipalkkia muotokuvaan, kuten tässä esimerkissä.

8.   Tässä esimerkissä on käytetty porattuja kiinnikkeitä yhdistämään neljä poikittaista napaa pystyyn. Kun bambu-liitos on muodostettu ja sidottu paikoilleen, haluttaessa voidaan lisätä lisäkiinnityksiä vahvistusta varten.


 

Kiinnitetty kiinnitysnivel

1.   Poratun ripsin variaatio on kiinnitetty ripset, joissa bambukeppi työnnetään porattuun reikään ja sitten ripset tapin ympärille sen sijaan, että ne kierteitetään reikään. Tämän liitoksen lujuutta rajoittaa tikun lujuus, joten käytä bambukeppiä, jolla on paksut seinät tai kovapuusta.

2.   Aloita rapea kiinnitys sitomalla neilikkakoukku seisoen tikun alla.

3.   Kääri bambu sauvat yhteen, lisää sitten yksi tai useampi halkeama (kiristä) kierros ripsien ympärille ja viimeistele nelikulmaisella solmulla. Kiinnitykset voidaan haluttaessa myös ylittää ristikappaleen yli.

4.   Toinen tapa valmistaa bambupainikkeita on kohdistaa sauva suorassa kulmassa tässä esitettyyn poikkipalkkiin.


 

Slant-Peg kiinnitysnivel

1.   Tämä bambu-nivel on vino tappi. Reikä porataan solmun yläpuolelle pystysuoraan bambu sauvaan siten, että se kulkee solmun läpi ja poistuu solmun alapuolella toisella puolella. Tarkkaa kulmaa voidaan säätää hieman toiveidesi mukaan.

2.   Pitkä tappi työnnetään vinossa reiässä ja sitä käytetään poikittaisen navan tukena.

3.   Kiinnitys tehdään aloittamalla neilikka.

4.   Tämä bambuhihna tehtiin yhdellä narulla. Sen sijaan voidaan tehdä erilliset kiinnitykset kahden bambupääpylvään välillä ja kunkin pisteen ympäri, jossa tappi kulkee pystyssä, ja ne todennäköisesti näyttäisivät paremmalta.


 

Kiinnitetty pistorasia

1.   Tämä nivel on kytketty nivel. Reikä porataan oikean kokoiseen pystysuoraan bambu sauvaan pienemmän poikittaispalkin sovittamiseksi.

2.   Poikittaisnapa asennetaan sitten tiukasti pistorasiaan, kunnes se koskettaa pystyssä olevan bambuvarren takaosaa.

3.   Molempien osien läpi porataan reikä, jotta sauva voidaan asettaa liitoksen kiinnittämiseksi toisiinsa. Tätä liitosta käytetään usein bambuportaiden valmistukseen, ja siinä on kaksi isompaa pylvästä ja pienemmät rullanavat rullia varten. Suurin lujuus saadaan asettamalla poikittaiset navat juuri solmujen yläpuolelle pystyssä oleville napoille. Tapit voidaan leikata linjaan tai jättää pois purkamisen helpottamiseksi.

4.   Näihin bambu-niveliin tulisi lisätä kiinnityksiä, jotta estetään hajoaminen raskaiden kuormien aikana.


 

Nyckelfog

1.   Tätä liitosta kutsutaan avainnitteeksi. Pystypohjainen bambupala porataan siten, että avaimenkappale voidaan asentaa. Avain tukee poikittaista napaa, ja avain ja poikittainen napa on kiinnitetty tappilla.

2.   Poikittaisen navan reikä on tehty vain riittävän suureksi, jotta avaimen runko sopii sisälle, mutta ei tarpeeksi suuri, jotta avaimen päässä oleva solmu kulkee läpi.

3.   Avainkappale asennetaan reikään pystyssä olevaan bambu sauvaan siten, että solmu tarttuu sivulle. Poikittaisen navan pää on porattu siten, että avainkappale mahtuu sisälle.

4.   Asenna poikkipalkki avaimenkappaleeseen, kunnes se joutuu kosketukseen pystyasennon kanssa.

5.   Poraa poikittainen napa ja avainkappale niin, että ne voidaan kiinnittää toisiinsa.

6.   Lopuksi tappia käytetään valmiin bambumetsän kiinnittämiseen, joka esitetään tässä. Ripset voidaan lisätä haluttaessa. Huomaa: Tätä opetusohjelmaa varten käytettiin suurta näppäinbittiä, mutta pienempi näppäin heikentää pienempiä.


 

Sidottu ristinapainen tukiliitos

1.   Tämä nivel on kiinnitetty poikittaiseen napaan. Osa bambua on kiinnitetty muotokuvaan, joka esitetään tässä. Pidempiä tukia voidaan myös käyttää, ja ne tulisi kiinnittää ylä-, ala- ja keskiosaan.

2.   Poikkipalkki kiinnitetään sitten pystyyn tuen yläpuolelle.

3.   Kiinnitystankoinen ristinapainen tuki voidaan yhdistää myös porattuun ripsiin käytettäväksi silloin, kun solmut eivät ole sopivassa asennossa. Muuta vain tuen pituutta saavuttaaksesi lähimmän solmun ristinpisteen alla.


 

Diagonaaliset kiinnikkeet

1.   Diagonaalisia kiinnikkeitä voidaan lisätä melkein kaikkiin bambu-niveliin lisävakauden lisäämiseksi. Huomaa, kuinka tuki on sijoitettu siten, että päät on kytketty solmuihin rakenteen maksimaalisen lujuuden saavuttamiseksi. Ripset voidaan lisätä myös tarpeen mukaan.

2.   Kaksi diagonaalitukea voidaan käyttää myös yhden sijasta. Useat reiät voivat heikentää bambua pystyssä, kun ne porataan samaan kohtaan, joten pidikkeet olisi siirrettävä tai jopa kytkettävä pystyssä oleviin eri solmuihin.

3.   Ripsien ylä- ja alapuolella olevat ripset, jotka eivät päädy solmuihin, ovat välttämättömiä pirstoutumiselta.

4.   Diagonaalituet voidaan lisätä mihin tahansa bambu-niveleen, joka muodostaa oikean kulman. Diagonaalisten kiinnikkeiden päät voidaan kiinnittää paikoilleen tai kääriä turvallisesti ja kiinnittää paikoilleen haluttaessa.


 

Puristetut pistorasiat

Erikokoiset bambu-navat voidaan kytkeä asettamalla pienempi napa isompaan napaan. Suuremman navan pää on ensin kiinnitettävä halkeamisen estämiseksi. Tällaisia ​​pistorasioiden liitoksia käytetään pitkien sauvojen tai keihäiden ja lipputangon valmistukseen. Vaihtoehtoihin sisältyy pienemmän tangon kiinnittäminen paikoilleen ennen kiinnittämistä, uran leikkaaminen suuremman tangon päästä siten, että päät kiinnittyvät pienempään tankoon, kun ripset kiristetään, ja vain tiukalla kitkalla, joka sopii pylväiden pitämiseen. Kitkasovellus on hyvä käyttää, kun esine puretaan ja lyhyen esiakselin pitämiseksi keihäspäätä tai harpuunaa varten.

Bambuvesiputket valmistetaan koputtamalla kaikki solmun seinämät putkella, joka sopii napojen sisäpuolelle, ja asentamalla sitten navan pieni pää seuraavan pylvään suureen päähän.

Kaksi pylvästä voidaan yhdistää pienempään sisäpylvääseen liitokselle. Sisänapa voidaan jättää näkyväksi tai kaksi isompaa napaa voivat liikkua sisäpuolisen piilojen ollessa piilossa. Päät voidaan kiinnittää tai kiinnittää.

1.   Kiinnitetyn liitoksen luomiseksi sahaa tai jaa suurempi bambu sauva alas ensimmäiseen solmuun kahdesti tekemällä neljä osaa. Huomaa: Ripsien lisääminen napaan ensimmäisen solmun toisella puolella estää halkeamien menemästä liian pitkälle.

2.   Riittävää materiaalia on poistettava sahasta (tai jakoista) niin, että profiilit tarttuvat bambuaukon sisäosaan.

3.   Pienempi bambu sauva työnnetään isompaan napaan, kunnes se saavuttaa solmuosan.

4.   Varmista, että osista on poistettu tarpeeksi materiaalia rakoista, jotta ne voivat kiinnittyä sisempiin napoihin kunnolla ennen ripsien lisäämistä painamalla päitä käsin ja poistamalla tarvittaessa lisää materiaalia.

5.   Aloita bambu rummut solmun päässä kuvan osoittamalla tavalla ja vedä johto pitkän johtosilmukan yli.

6.   Kun olet suorittanut useita tiukkoja kierroksia, vedä silmukan päästä ensimmäisen johdon kiristämiseen.

7.   Jatka kierrosten lisäämistä ja johdon pitämistä kiinni, työnnä johdon pää sitten silmukkaan.

8.   Vedä johdon alkupäästä vetääksesi silmukan kovaa vasten sumisevia käännöksiä.

9. Jatka   vetämistä ja silmukka vedetään bambu-liitososien alle ja tuo johdon pää.

10.   Viimeistele kiinnitys leikkaamalla narun päät tai anna joidenkin näytteiden tehdä siitä helppoa löysäämistä.


 

Yhteisen kautta

1.   Toinen yksinkertainen bambu-nivel on nivel. Reikä porataan pystysuoran pylvään läpi niin, että pienempi poikittainen napa voi kulkea kokonaan takaisin. Kiinnitä se sitten kunnolla sekä liitoksen kiristämiseksi että hajoamisen estämiseksi.

Näitä liitoksia käytetään usein valmistettaessa bambu-aitaelementtejä tai -sadeita johtamalla bambu-aita bambu-tankoihin tehtyjen reikäsarjojen läpi.

2.   Pystysuoran reikien on oltava riittävän suuria, jotta ristikappaleen kaula pääsee läpi (ellei solmuja ole ensin hiottu), joten bambu-liitososia tarvitaan kiinnittämään varsin löysät liitokset. Tapin lisääminen tähän liitokselle napojen kiinnittämiseksi paikalleen on hyvä tapa estää poikkiputken liikkumista vasemmalle tai oikealle.


 

Kuinka voin korjata halkaistu bambu?

Kun bambupylväät ovat murtuneet tai jos ne jakautuvat reikää porattaessa, voit kiinnittää sen yksinkertaisella jakotyökalulla.

1.   Jaettu sulkutyökalu on valmistettu kahdesta vivusta ja lyhyestä narun pituudesta. Sido keulajohto köyden kumpaankin päähän.

2.   Liu’uta kaarisilmukka vivun päähän ja aseta bambu vivun päälle. Kääri köysi bambun ympärille halkaisualueen yli (kaksi tai kolme kertaa) ja vedä sitten toisen keulan silmukka toisen yllä esitetyn vivun päähän. Köyden tarkkaa pituutta voidaan säätää sitomalla toisen keularengas tarvittaessa uudelleen.

3.   Kierrä nyt toinen vipu bambu sauvan ympärille kiristääksesi köyden niin, että halkaisu painetaan tiukasti.

4.   Toista johdon pituutta voidaan käyttää vipujen jännityksen pitämiseen, jos työskentelet yksin.

5.   Nyt ripset voidaan lisätä halkaistuun alueeseen pitämään halkaisu kiinni työkalun poistamisen jälkeen. Pitkät jaot voidaan joutua kiinnittämään useisiin paikkoihin koko jaon sulkemiseksi.